Bahan-bahan
Pucuk paku seikat (pilih yang batangnya gemuk dan kurang daun / bentuknya seperti lingkaran ubat nyamuk )- dipotong pendek dan dicelur
Bawang putih 2 ulas
Bawang merah / besar sebiji- dihiris melintang ( dibahagi 2, ½ untuk ditumbuk dan ½ lagi tak perlu ditumbuk).
Halia ½ inci
Serai 2 batang- dihiris
Kelapa parut 250g- digoreng tanpa minyak/ buat kerisek
Ikan kembung –seekor, dibakar dan dibuang tulang atau
Udang kering segenggam
Air limau kasturi / lemon / limau nipis – 1 sudu besar atau lebih, ikut selera
Gula Melaka ¼ keping atau sedikit gula
Lada burung / cili api beberapa biji - dihiris
Garam
Santan pekat – 2 sudu besar(diperoleh dari kelapa parut yang diperah dengan air panas)
Belacan bakar- sedikit (jika suka)
Serbuk lada hitam – ½ sudu teh.
Cara penyediaan
Bawang putih, bawang merah, halia, serai , gula Melaka dan isi ikan ditumbuk lumat. Masukkan kerisek, serbuk lada hitam, air limau, baki hirisan bawang merah / besar lada burung / cili api, garam, pucuk paku (tos / sejat terlebih dahulu),santan pekat dan bahan yang ditumbuk lumat. Gaul sehingga sebati.
Pucuk paku seikat (pilih yang batangnya gemuk dan kurang daun / bentuknya seperti lingkaran ubat nyamuk )- dipotong pendek dan dicelur
Bawang putih 2 ulas
Bawang merah / besar sebiji- dihiris melintang ( dibahagi 2, ½ untuk ditumbuk dan ½ lagi tak perlu ditumbuk).
Halia ½ inci
Serai 2 batang- dihiris
Kelapa parut 250g- digoreng tanpa minyak/ buat kerisek
Ikan kembung –seekor, dibakar dan dibuang tulang atau
Udang kering segenggam
Air limau kasturi / lemon / limau nipis – 1 sudu besar atau lebih, ikut selera
Gula Melaka ¼ keping atau sedikit gula
Lada burung / cili api beberapa biji - dihiris
Garam
Santan pekat – 2 sudu besar(diperoleh dari kelapa parut yang diperah dengan air panas)
Belacan bakar- sedikit (jika suka)
Serbuk lada hitam – ½ sudu teh.
Cara penyediaan
Bawang putih, bawang merah, halia, serai , gula Melaka dan isi ikan ditumbuk lumat. Masukkan kerisek, serbuk lada hitam, air limau, baki hirisan bawang merah / besar lada burung / cili api, garam, pucuk paku (tos / sejat terlebih dahulu),santan pekat dan bahan yang ditumbuk lumat. Gaul sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment