Thursday, January 19, 2012

Bubur Asyura Kelantan.




Catatan:
Resepi ni rekaan sendiri, tak ikut skima yg sebenar sb masak dalam rice cooker dulu, baru keringkan dalam kuali- sekadar untuk hidangan beberapa keluarga sahaja.


Cara penyediaan:

  1. Beras 3 pot- dimasak terlebih dahulu.
  2. Kacang hijau 1 cawan-mesin hampir hancur.
  3. Jagung manis 1 tin- separuh dimesin hampir hancur dan separuh lagi tak perlu. Terpulang kepada selera masing-masing sebab saya lebih suka menggigit jagung manis tersebut kerana rasanya yang enak.
  4. rempah Asyura-1 cawan(ikut selera-sebab ada orang tak sukakan bau rempah, jadi boleh kurangkan)-di jual di kedai yang menjual rempah di Kelantan
  5. Bunga lawang- saya sukakan aromanya, w/pun resepi asalnya iaitu yang dimasak dengan kawah, tak semua orang masukkannya.
  6. halia, serai, bawang merah dan putih- dimesin dan ditumis.
  7. Gula, garam, santan dan gula melaka(jika suka).
  8. Daging ayam/lembu-direbus dan dicarikkan kecil-kecil
  9. Kerisek-setengah cawan
Semua bahan dimasukkan ke dalam rice cooker .Disebabkan apinya yang agak perlahan, tak perlulah selalu dikacau. Apabila hampir kering dan agak susah dikacau, masukkan ke dalam kuali.Kacau sehingga likat. Tuangkan atas bekas beralaskan daun pisang.Tabur sedikit kerisek di atasnya.

Ada juga orang yang masukkan semua bahan tanpa menumisnya terlebih dahulu. Apabila hampir masak, masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah digoreng terlebih dahulu.

10 comments:

MadhiahMohdGhazali said...

Salam. Kalau x de rempah tu, nak ganti dgn aoe ye? Sy duduk jauh, x dpt nak cari rempah. Teringin sgt nak makan

asiyah said...

Salam,tak pastilah Puan, sebab saya biasanya masa blk Klate,memang beli rempah ni siap2 sebab saya pun blk kg setahun sekali juga.simpan rempah tu dalam peti sejuk,InsyaAllah tahan lama.

norshas said...

Blh sy tau kedai mana kat kb yg jual rempah asyura tu?sy nak cuba buat kueh ni,sy pun dah lama tak makan..mmg rindu kueh ni.

asiyah said...

Salam..Puan,saya beli ni di kedai yang jual rempah kari di P.Mas..rasanya di KB pun ada jg.tanya di kedai yg jual rempah kari lah..InsyaAllah ada.

Unknown said...

Salam.. Nak tanya beli rempah kari kat pasir mas tu dekat pasar ke or kedai ada nama apa?

asiyah said...

Salam Puan,saya beli kat pasar ..tak ada nama..kedai kecil dlm pasar yg jual serbuk kari dll.kalau tak silap kat kedai Munduk di Pasir Mas tu pun ada jual..kat kedai makcik yg jual keropok

Unknown said...

Assalam...garam gula xletak ke

asiyah said...

Ada..cuba baca yg no.7 tu..

Ayulastri Ishari said...

Assalam sis..santan ni barape bnyak ye

asiyah said...

Wslm..santan tu saya agak2 jelah sebab bahan2 yg kita blend tu pun dah ada air..kalau santan pekat tu mungkin sekilo untuk satu kuali.kalau santan cair,lebihkan sedikit..kalau agak keras,tambah lagi santan..yg penting jangan masukkan sekaligus takut terlebih lembik pula..sebab tu saya lbh suka guna santa pekat.