Wednesday, January 11, 2012

Ayam goreng (ala panggang) madu berempah

Cara penyediaan:

  1. Halia, serai, bawang putih, bawang besar(bawang India), kunyit, dan sedikit cili merah dimesin halus.
  2. Campurkan bahan berkenaan bersama sedikit madu,gula, cuka makan dan garam.
  3. Bahagikan rempah berkenaan kepada 2 bahagian.
  4. 1 bahagian untuk memerap ayam. Perap selama beberapa jam.Pastikan ayam yang hendak diperap adalah dalam potongan besar (seekor ayam dipotong 4 bahagian)
  5. 1 bahagian lagi ditambah dengan sedikit perahan limau kasturi atau limau nipis dan simpan dulu.
  6. Setelah ayam agak sebati dengan bahan pemerap tadi, goreng dengan menggunakan api yang agak perlahan/kecil supaya ia masak sekata. (Jika anda ingin bakar di dalam oven pun boleh juga).
  7. Setelah ayam masak, potong kepada beberapa bahagian dan tuangkan 1 bahagian lagi rempah yang disimpan tadi dan sedia dimakan. rempah berkenaan tak perlu dimasak.

No comments: