- Halia, serai, bawang putih, bawang besar(bawang India), kunyit, dan sedikit cili merah dimesin halus.
- Campurkan bahan berkenaan bersama sedikit madu,gula, cuka makan dan garam.
- Bahagikan rempah berkenaan kepada 2 bahagian.
- 1 bahagian untuk memerap ayam. Perap selama beberapa jam.Pastikan ayam yang hendak diperap adalah dalam potongan besar (seekor ayam dipotong 4 bahagian)
- 1 bahagian lagi ditambah dengan sedikit perahan limau kasturi atau limau nipis dan simpan dulu.
- Setelah ayam agak sebati dengan bahan pemerap tadi, goreng dengan menggunakan api yang agak perlahan/kecil supaya ia masak sekata. (Jika anda ingin bakar di dalam oven pun boleh juga).
- Setelah ayam masak, potong kepada beberapa bahagian dan tuangkan 1 bahagian lagi rempah yang disimpan tadi dan sedia dimakan. rempah berkenaan tak perlu dimasak.
Wednesday, January 11, 2012
Ayam goreng (ala panggang) madu berempah
Cara penyediaan:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment