Tuesday, January 24, 2012

Kulit dan pucuk ubi kayu masak lemak special

Cara penyediaan:
  1. Buang kulit ari pada kulit ubi kayu. Bersihkan dan hiris memanjang. Celur bersama pucuk ubi kayu yang telah dihiris. Basuh sekali lagi dan sejat.
  2. Bawang putih, merah dan cili kering dimesin.
Masukkan semua bahan 1 dan 2, tambahkan santan pekat, serbuk kunyit, udang kering halus, sedikit dula, garam dan bawang goreng segera. Kacau sehingga mendidih.
Apabila masak, semasa menghidang, gaulkan pula dengan sambal mempelam.

Cara penyediaan sambal:
Tumbuk lada burung/cili, udang kering, bawang putih, gula dan garam. Masukkan bawang besar yang dimayang dan mempelam muda yang dicincang halus/memanjang. Tumbuk bersama sambal, tetapi jangan sampai lumat.

No comments: