Tuesday, March 29, 2011

Masak lemak Jantung pisang

Bahan asas:
  1. Jantung pisang dipotong halus cara melintang, kemudian dicelur hingga empuk. Tapis/Buang airnya dan dicuci/bilas untuk menghilangkan kelatnya.
  2. Bawang merah,bawang putih,cili kering dan sedikit lengkuas ditumbuk lumat/mesin .
  3. 2 cawan santan pekat(anggaran).
  4. Sedikit gula(sebagai ganti MSG ) dan garam.
  5. Sedikit serbuk kunyit.
Cara penyediaan:
Gaulkan semua bahan dan masak atas api kecil hingga mendidih.Masukkan sedikit bawang goreng dan gaul bersama apabila hampir masak.

1 comment:

bicara mak dara said...

A very nice entry indeed.. btw i just voted for you forBest F&B blog

Plsssss vote me back for THE WORST BLOG OF THE YEAR @ http://socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=33 "click vote di link www.bicaramakdara.com