Monday, April 5, 2010

Karipap pusing

Cara membuatnya:
1. Buat 2 adunan iaitu
A. Adunkan tepung gandum bersama air sahaja.
B. Adunkan tepung gandum bersama mentega/planta sahaja.
  • Setiap adunan A dan B digentel menjadi 2 adunan bulat.
  • Masukkan adunan B ke dalam adunan A.
  • Leperkan seperti dalam gambar.

2. Hiris mana-mana sudut dan gulung.

3. Gulung hingga habis

4. Bahagian hujung yang dah digulung itu, digulung sekali lagi hingga gulungan menjadi rata seperti gambar ini:

5. Potong kecil adunan yang digulung tadi, sehingga menjadi beberapa kepingan kecil. Setiap potongan kecil inilah yang ditekan menjadi lebih lebar.
6. Masukkan inti (sama ada inti jenis kari atau yg menggunakan lada hitam seperti ini,terpulang kpd selera masing2. Yang penting bahan asasnya ada misalnya ayam bersama kentang/keledek).
7. Anda boleh gunakan penekap atau tangan. Gambar ini adalah karipap yang sedia digoreng.

No comments: