Friday, April 9, 2010

Kuih Jelbab/ Bungkus Keledek



Numbered List
Bahan asas(anggaran kasar):
Santan-4 cawan
tepung beras-1 senduk besar
ubi keledek-4 biji
garam-1 sudu teh
gula- 1 senduk.

Cara penyediaan:
  1. Keledek dibersihkan, dikikis kulitnya dan dipotong memanjang. Bersihkan sekali lagi dan toskan.
  2. Sediakan santan. sedikit tepung beras,gula dan sedikit garam (jika suka, boleh jg tambah sedikit kapur sireh/secubit sahaja yg dibancuh dgn sedikit air). kacau sebati semua bahan bersama keledek tadi dan kacau atas api kecil sehingga adunan kuih menjadi pekat.
  3. Tutup api, dan angkat adunan kuih,barulah boleh dibungkus dalam daun pisang.
  4. semasa membungkus kuih, anda bolehlah panaskan air dalam pengukus.
  5. Apabila air mendidih, kuih yang siap dibungkus sedia dikukus.
  6. Kukus sehingga masak lebih kurang 5-10 minit atau sehingga keluar asap dari sisi penutup pengukus.

2 comments:

Unknown said...

patut kena buat step by step ni baru org buleh tiro hehe

asiyah said...

Sebenarnya masih byk resepi yg separuh jalan..belum sempat tulis resepi.sempat ambil gbr je..byk kali jg org dah emel minta resepi, baru la tulis...nantilah sy bt perlahan2.byk blog sgt, sampai terlupa sstgh resepi blm lengkap.hehe..