Tuesday, March 2, 2010

Biskut Tembikai / Biskut Buah Naga


Bahan asas/anggaran kasar:

  1. Doh utama
150g gula kastor (1 cawan)
250g mentega (1 cawan)
sebiji kuning telur
sedikit susu pekat (sesudu besar)
300g tepung gandum (2 cawan atau lebih sikit)
sesudu kecil serbuk penaik (baking powder)

2. Bahan hiasan

sedikit pewarna merah, kuning dan hijau.
2-3 sudu bijan hitam.
sedikit telur putih.


Cara membuatnya:

Adun semua bahan 1. Bahagikan kepada 3 bahagian iaitu merah dan kuning untuk isi/inti, manakala hijau untuk kulit. Pastikan adunan hijau lebih banyak sebab untuk kegunaan 2 inti.
Buat bentuk bulat kecil(banyak) untuk setiap warna/doh. Doh merah/kuning dibungkus dengan doh hijau. gentel bulat2 sampai semua habis.sekarang nampak semua doh berwarna hijau sebab yang merah/kuning tersembunyi di dalam kulit (buat seperti gaya membuat karipap pusing).
Masukkan dalam peti sejuk beberapa minit supaya senang dipotong. Keluarkan dan potong sesuka hati seperti memotong buah tembikai. sapu dengan putih telur dan lekatkan bijan hitam. Bakar dalam oven pada suhu lebih kurang 160 C selama 20-25 minit.

No comments: