Wednesday, July 29, 2009
Tapai ubi kayu
Ubi kayu dipotong,dibuang kulit dan dibersihkan.Masakkan ia tetapi jangan sampai empuk iaitu biar hanya lebih separuh masak.Sejukkan atas dulang. Ambil 1-2 biji ragi manis dan hancurkan atas penapis teh.Ayakkan ragi ke atas ubi dan gaulkan hingga sebati.Kemudian simpan dalam bekas bertutup.Sebaik-baiknya gunakan bekas lutsinar supaya senang nampak apabila tapai masak. Biarkan 1-2 hari sehingga nampak ada air keluar dari ubi tersebut, menandakan tapai telah menjadi.Boleh dimakan terus atau disimpan dalam peti sejuk terlebih dahulu atau boleh dibuat pelbagai jenis kuih daripada tapai tersebut.Sesuai juga dimakan dengan ABC.
Ini adalah ubi yang telah menjadi tapai, terdiri daripada 2 jenis iaitu ubi berwarna kuning dan putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
kalau nak dapatkan RAGI Tapai, boleh la tempah di:
Ragi Warisan Enterprise
0134063174 (fadlie)
ada ragi Madu Dan Ragi Setiu
Post a Comment