Penyediaan:
Cara 1:
Sediakan segenggam lada burung, hirisan tomato, hirisan bawang putih,bawang India dan sebuku belacan..goreng kesemua bahan.toskan dan tumbuk dalam lesung batu.tambah gula dan garam.
Cara 2 :
A. Sediakan segenggam lada burung.(kalau tak cukup lada burung,tambah beberapa tangkai cili kering seperti contoh sambal dalam gambar adalah campuran cili kering dan lada burung) tambah gula dan garam.asingkan dulu bahan ini.,
B.Sediakan hirisan tomato, hirisan bawang
putih,bawang India ..
tumbuk dalam lesung batu.
Tumiskan belacan hingga berubah warna. masukkan bahan A. Apabila sambal keperangan, tambah bahan C .Biarkan hingga keluar minyak dan. .tambah sedikit air.biar hingga mendidih dan hampir kering/keluar minyak.tutup api.hidang bersama Nasi Ayam Penyet.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment