Tuesday, February 1, 2011

Putu Halba



Cara penyediaan:
  1. Bersihkan ubi dan parut (saya lebih suka gunakan ubi spesies berwarna kuning kerana jenis ini tak berair-tak perlu ditapis).
  2. Gaulkan ubi dengan sedikit halia dan bawang(merah dan putih-tumbuk atau hiris) dan biji halba. Ada orang hanya masukkan halba,langsung tak guna bawang-terpulanglah kpd selera masing-masing.
  3. Gula Melaka-dipotong halus
  4. Sediakan tuala (Good Morning-cotton towel) atau kain jenis jarang yang bersih
  5. Sambil itu panaskan air dalam pengukus
  6. Letakkan piring kecil atau tutup tin atau daun pisang atas kain tersebut dan isikan dengan ubi yang diparut tadi, mengikut aturan iaitu isikan ubi dulu,lepas tu Gula Melaka,kemudian tutup dengan ubi parut .Maksudnya,Gula Melaka di tengah-tengah.
  7. Kukus hingga masak.

Catatan:
Jika ada alat pengukus khas seperti yang digunakan oleh penjual di tepi2 jalan,lebih mudah.Jika tak ada,cara begini pun boleh.

No comments: