Tuesday, August 24, 2010

Ketupat Sotong



Cara penyediaan:
  1. Bersihkan sotong-buang segala isi perut yang hitam atau pasir yang ada di dalamnya. Kikis kulitnya (jika suka). Asingkan kepala sotong dan telur jika ada.
  2. Sementara itu bersihkan secawan beras pulut dan rendam sekejap bersama sedikit santan.
  3. Sejatkan beras pulut dan sumbatkannya ke dalam sotong. Jangan sampai penuh bila isikan pulut, biar separuh atau 1/3 saja. (Kalau tak sotong akan pecah bila pulut yang dimasak nanti mengembang).
  4. Masukkan kepala sotong dan cucuk dengan lidi.
  5. Masukkan sotong ke dalam santan bersama daun pandan, sebatang serai yang diketuk, gula melaka dan secubit garam.Kalau nak lebih manis, tambahkan beberapa sudu gula.(Ada juga yang masukkan sedikit halia dan bunga cengkih-terpulanglah kepada selera masing2)
  6. Rebus sehingga kuah menjadi pekat dan sotong telah mengembang menandakan pulut yang di dalam badan sotong telah empuk. Pastikan api sederhana kecil.

No comments: