Tuesday, August 24, 2010

Bubur Pedas Sarawak

Bahan-bahannya:

Bwg merah
bwg putih
sedikit halia
2 batang serai
Kulat/tauhu kering - Rendam dulu, baru dihiris halus-halus
Soo hoon
Daun kunyit
daun ‘singkil’/buas
Sayur kcg panjang
Baby corn (anak jagung)
Kobis
lobak merah
bunga kobis
tomato atau apa saja jenis sayur kegemaran.
2 sudu makan serbuk kari
3 sudu makan serbuk mumbu bubur pedas - Campurkan keduanya kemudian bancuh dengan sedikit air
- Santan (1 biji kelapa)
- rempah tumis
Ayam/daging lembu /udang atau apa saja jenis lauk yang sesuai.


Cara penyediaan:
1. Tumis bwg/serai/halia yang telah ditumbuk sehingga naik baunya
2. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air/santan dan tumis bersama pes cili kering(jika inginkan rasa yang lebih pedas) bersama serbuk mumbu sehingga kekuningan.
3. Masukkan santan, kacau rata sehingga mendidih.
4. Selepas tu, masukkan bahan yang telah dihiris, satu persatu, dimulai dgn bahan yang susah empuk hingga yang paling senang empuk.
5. Akhir sekali, masukkan soo hoon..kacau, tutup api..
6. Tambahkan sedikit garam dan gula.


No comments: