Tuesday, May 26, 2009

Roti sosej



Bahan:
Setengah kg tepung gandum biasa
2 sudu besar yis (anggaran)
setengah sudu teh baking powder
air suam secukupnya untuk menguli doh
1 sudu besar minyak/lemak sayur
2 sudu besar gula (ikut suka)
1 sudu besar marjerin
sedikit susu cair (pilihan)
sebiji telur (pilihan)
sedikit bijan
sosej yang digoreng/bakar terlebih dahulu.

Cara penyediaan:
Masukkan yis, baking powder,minyak/lemak sayur,gula dan susu cair ke dalam air suam.Tambahkan telur dan tepung gandum. Adun sehingga doh tidak melekit di tangan. Perap di dalam bekas kedap udara atau masukkan dalam beg plastik besar dan ikat ketat, selama lebih kurang setengah jam atau sehingga doh mengembang 2 kali ganda.
Sekarang, barulah ditambahkan marjerin dan bentuklah sesuka hati. Susun atas dulang pembakar yang telah disapu marjerin terlebih dahulu dan tutup dengan beg plastik (atau terus letak dalam oven tapi jangan on suisnya) sehingga doh mengembang 2 kali ganda, sapukan dengan telur dan tabur bijan di atasnya, barulah dibakar dengan menggunakan api atas dan bawah, suhu lebih kurang 170-180 selama 10-15 minit. Apabila masak, sapukan sekali lagi bahagian atas roti dengan marjerin dan simpanlah dalam bekas kedap udara untuk menjadikannya kekal lembut w/pun dah sejuk.

No comments: