Saturday, February 28, 2009

Pansuh


Cara penyediaan:

Bunga kantan dan serai dihiris. Tepus (kalau suka...rasanya macam lengkuas) dipotong pendek2. Pucuk ubi kayu diramas (seperti memberus kain) sehingga keluar airnya. Semua bahan itu diperap bersama ayam, garam dan gula (sebagai ganti kepada MSG) selama beberapa jam.Kemudian, dimasukkan ke dalam buluh dan dibakar seperti membakar lemang. Jika ayam yang diperap itu terlalu kering, tambahkan sedikit air untuk memudahkannya masak, tapi jangan sampai ia nampak seperti berkuah kerana apabila ia masak, keaadaannya agak kering seperti dalam gambar.

Catatan:
Resepi di atas adalah resepi asal org dulu2..masa masuk hutan..mereka hanya bawa garam/gula utk memasak..Jika masak di rumah, saya akan tambah bawang putih yg diketuk terlebih dahulu.Jika nak tambah bawang merah pun boleh.Terpulang kpd selera masing2..Kadang2 saya juga akan masukkan bawang merah yg dihiris terlebih dahulu.Boleh dimasak dlm periuk tanah atau periuk biasa juga.Boleh lebihkan kuah macam masak sup juga..kalau nak lagi sedap, tambah sedikit minyak masak (bukan tumis ya) supaya pucuk ubi menjadi lembut.
Resepi ni saya buat bersama mertua semasa di Kelantan..sempena hari lahir suami.

No comments: