Sunday, May 25, 2008

Laksa Penang


Bahan-bahan:
1. Laksa segera
Rendam dalam air selama sejam, kemudian rebus sehingga mendidih.
Biarkan ia sejuk dan kembang (mengambil masa lebih kurang 2-3 jam)
Toskan/ sejat apabila laksa sudah kembang.

2. Bahan- bahan untuk kuah
Ikan kembung 1 kg
Bunga kantan 3 kuntum- dibelah 4 bagi setiap kuntum
Daun kesum segenggam
Asam keping - secukupnya
Bawang merah dan putih
Cili kering – sedia dimesin / blend
Gula Melaka – setengah keping
Gula dan garam secukup rasa

*bagi yang suka belacan, boleh tambahkannya di dalam kuah

3. Bahan hiasan
Nenas masak- dibuang kulit dan dipotong kecil
Daun pudina
Daun salad - dihiris
Cili merah- dihiris
Bawang besar -dihiris
Telur rebus- dibelah dua
Timun – dihiris

Cara menyediakan kuah
Rebus ikan. Asingkan airnya. Perisikan ikan. Mesin bersama bawang dan air rebusan ikan. Jika tak cukup, tambah air. Rebus semua bahan hingga mendidih. Pastikan bunga kantan benar-benar empuk kerana ia sedap dimakan seperti ulam juga.