Bawang putih 2 ulas
Bawang merah beberapa ulas
Halia ½ inci
Kelapa parut 250g- digoreng tanpa minyak/ buat kerisek
Ikan kembung –seekor, dibakar/direbus dan dibuang tulang
sedikit gula
Lada burung / cili api beberapa biji - dihiris
Garam
Santan pekat –1 cawan
Serbuk lada hitam – ½ sudu teh.
Cara penyediaan
Bawang putih, bawang merah(dan sedikit bawang goreng-jika suka), halia, dan isi ikan ditumbuk lumat.Gaulkan bersama dengan kulit dan pucuk ubi kayu yang sudah empuk tadi. Masukkan kerisek, serbuk lada hitam,santan pekat . Tambahkan garam dan sedikit gula. Gaul sehingga sebati dan masak atas api kecil hingga kuah menjadi pekat/kulit ubi kayu telah benar2 empuk. Boleh taburkan cili padi yang dihiris ke atas kerabu semasa menghidang (jika suka).
Catatan: Boleh jg celur dulu kulit ubi, baru hiris-lebih senang sb lebih lembut.
No comments:
Post a Comment