- Halia, serai, bawang putih, bawang besar(bawang India), kunyit, dan sedikit cili merah dimesin halus.
- Campurkan bahan berkenaan bersama sedikit madu,gula, cuka makan dan garam.
- Bahagikan rempah berkenaan kepada 2 bahagian.
- 1 bahagian untuk memerap ayam. Perap selama beberapa jam.Pastikan ayam yang hendak diperap adalah dalam potongan besar (seekor ayam dipotong 4 bahagian)
- 1 bahagian lagi ditambah dengan sedikit perahan limau kasturi atau limau nipis dan simpan dulu.
- Setelah ayam agak sebati dengan bahan pemerap tadi, goreng dengan menggunakan api yang agak perlahan/kecil supaya ia masak sekata. (Jika anda ingin bakar di dalam oven pun boleh juga).
- Setelah ayam masak, potong kepada beberapa bahagian dan tuangkan 1 bahagian lagi rempah yang disimpan tadi dan sedia dimakan. rempah berkenaan tak perlu dimasak.
Preparing grilled fish (ikan percik kelantan, ikan percik emas), sandwich, pickles, stuffed chillies (solok lada) and lots of other delicious Malay food.
No comments:
Post a Comment